Lär dig att skapa en WordPress hemsida för företag

En enkel, steg-för-steg guide för nybörjare

Jag har sammanställt  denna gratisguide för att hjälpa alla – från bloggare till företagare – att göra sin egen webbplats utan att behöva lära sig att skriva kod.

Här är varför du kommer att gilla den här guiden om hur du kan bygga en hemsida:

Nybörjarvänlig

Guiden är mycket detaljerad, men ändå mycket lätt att följa – även om du inte är så teknisk.

Aktuell

Andra guider är föråldrade eller vilseledande. Jag uppdaterar min guide regelbundet.

Snabb start

Du har en ren, mobilvänlig webbplats igång på mindre än en timme.

Plattformsspecifik

Din webbplats kommer att skapas på rätt sätt och på rätt plattform.

3 snabba steg

Du får lära dig hur du

  1. Väljer en plattform för din webbplats
  2. Väljer din webbadress (www.)
  3. Konfigurerar och anpassar din webbplats

Steg ett

Välj den bästa plattformen att bygga din webbsida på.

Innan du börjar oroa dig för färgscheman och domännamn, måste du bestämma vilken plattform du ska bygga din webbplats på.

Vad menar jag med ”plattform”?

När jag började med webbutveckling, var de flesta hemsidor byggda med HTML (kod), CSS och även Flash. Dessa tekniker tog en hel del tid att lära sig och var svåra att bemästra.

Det är därför de flesta fortfarande tror att skapa en webbplats från grunden är svårt eller kräver en hel del kodning och design – men det är inte längre sant!

Content management system (CMS) som WordPress har gjorde att det är möjligt för alla att skapa en webbplats.

Enkelt uttryckt, är ett Content Management System en användarvänlig plattform för att bygga webbplatser och hantera ditt eget online-innehåll, istället för att använda en massa HTML-sidor.

De mest populära plattformarna 2016

gora-egen-enkel-snygg-hemsida-bygga-hemsidor

Som ni kan se i diagrammet ovan, är nästan hälften (46,22%) av webbplatserna på Internet i Sverige som använder WordPress som plattform. Titta bara på den senaste statistiken gjord av W3 Techs <https://w3techs.com/technologies/overview/content_management/all> och BuiltWith <https://trends.builtwith.com/cms/country/Sweden>.

Varför WordPress är bättre än resten?

Därför att det helt enkelt inte finns något bättre/enklare sätt att bygga en hemsida på. Men ännu viktigare;

  • Det är helt gratis, med massor av layouter/teman att välja mellan
    Wordpress kostar inte ett öre att ladda ner eller installera och det finns en stor gemenskap som har utformats vackra teman och mallar <https://wordpress.org/themes/search/website/>, vilket gör det lätt att snabbt komma igång. Du kommer alltid att kunna skapa något unikt.
  • Det är mycket nybörjarvänligt
    Om du vet hur man använder Microsoft Word, vet du också hur skapar ditt eget innehåll på hemsidan. WordPress kan utökas med gratis tillägg för att hantera nästan alla hemsidor du kan tänka dig – från vackra affärs-sidor till sociala nätverkssajter. Med tillägg kommer du att kunna lägga till kontaktformulär, registreringsformulär, bildgallerier och så vidare för din webbplats – ganska enkelt, va?
  • Liten eller stor webbplats? Spelar ingen roll
    Från grundläggande bloggar till vackra företags-webbplatser och nätbutiker, WordPress kan hantera alla former av webbplatser. WordPress används av eBay, Mozilla, Reuters, CNN, Google Ventures och även NASA.
  • Din webbplats kommer att vara mobil- och surfplattevänlig
    Webbplatsen du bygga kommer omedelbart att vara responsiv, vilket gör att den ser bra ut på alla mobila enheter, smartphone och surfplatta. Inget behov av att hyra en webbutvecklare för fixa det.
  • Det finns en stor stöd från gemenskapen för att hjälpa
    Med så många människor som använder plattformen (Webmasters, bloggare, tema utvecklare och skapare av tillägg), är det lätt att hitta snabb hjälp när du behöver det. Dessutom, WordPress har massor av kostnadsfria resurser både på YouTube och deras supportforum.

Naturligtvis finns det andra CMS-plattformar

  • Drupal är en mycket kraftfull plattform som är populär bland webbutvecklare och erfarna kodare, men det kommer med en mycket brant inlärningskurva som gör det till ett dåligt val för nybörjare.
  • Joomla liknar WordPress och fungerar bra för nätbutiker, men du behöver åtminstone en liten bit av teknisk kodning för att få det att fungera på det sätt du vill.

Men för nybörjare, föreslår jag starkt att hålla sig till WordPress.

Det är det enklaste plattformen jag någonsin arbetat med, men det är tillräckligt flexibel för att passa alla från småföretagare och
frilansare till konstnärer och bloggare.

I steg två, kommer jag att gå igenom processen att välja ett domännamn och att hitta en plats (webbhotell) att bygga din webbplats på.

I steg tre, när du har ett domännamn och webbhotell, ska jag visa dig hur du installerar och anpassar din hemsida med WordPress. Oroa dig inte – jag ska gå igenom processen, med massor av bilder.

Kom ihåg; Jag är här för att hjälpa dig!

Steg två

Att välja ett domännamn och webbhotell för din webbplats

För att få upp en ny hemsida på nätet, kommer du att behöva två saker:

  • Ett domännamn (en webbadress som dittnamn.se)
  • Webbhotell (en tjänst som ansluter din webbplats till Internet)

WordPress-plattformen i sig är gratis, men ett domännamn och webbhotell kommer att kosta från cirka 15 kronor per månad, det kostar mindre än en kopp kaffe, så det kommer inte att ruinera dig.

Att äga sitt eget domännamn ser mycket mer professionellt ut än att ha sin webbplats på någon annans domän (som dittföretag.gratis-webbsida.se), och det är väldigt prisvärt.

Plus, att ha en egen domän kommer också att se till att din webbplats laddas snabbt och kommer inte att gå ner i flera timmar åt gången (ganska viktigt för alla som besöker dina sidor.)

Var får jag tag på ett domännamn och webbhotell?

Jag har oftast använt www.One.com <https://www.one.com/sv/> som webbhotell och för domänregistrerings både åt mig och mina kunder.

De är riktigt prisvärda och har bra kundservice, så det är värt att kolla in dem.

När du får ett domännamn, kommer du också få ett eller flera personliga e-postkonton: ditt.namn@dindomän.se – långt mer professionell än en generisk Gmail eller Yahoo-adress.

Har du redan ett domännamn och webbhotell? Gå vidare till steg 3, där jag ska förklara hur du kan konfigurera din webbplats.

Vilken typ av domännamn ska jag välja?

Som en enkel utgångspunkt:

  • Om du gör en hemsida för ditt företag, bör ditt domännamn matcha ditt företagsnamn. Till exempel: DittFöretag.se
  • Om du planerar att skapa en webbplats för dig själv, då kan DittNamn.se vara ett bra alternativ.

Domännamn brukar sluta med .se, .com, .org eller .net, men under senare tid har en enorm mängd domäntillägg (slutet del av
webbadressen, som .se) blivit tillgängliga, allt från .agency till .pizza.

Mitt råd är att du ska undvika konstiga tillägg och använda .se, .com, .net eller .org bortsett från om någon av de nya typerna helt beskriver vad du har att erbjuda – trots det, se om du kan hitta ett vanligare namn.

Men även om .se, .com är .org och .net vanligen används och är lätt att komma ihåg, har de nya domäntilläggen inte blivit vanliga ännu – så tänk på att folk kanske inte kan hitta dig om du använder en väldigt annorlunda domäntillägg.

Eventuella ytterligare tips för att välja mitt domännamn?

Det finns några saker som kan hjälpa dig att välja ditt domännamn:

  1. Är det minnesvärt? Korta, slagkraftiga och tydliga domännamn är mycket lättare att komma ihåg än om ditt domännamn är alltför otydlig, för långt eller stavas på ett konstigt sätt, då kan besökarna glömma det.
  2. Är det slagkraftigt? Du vill ha ett namn som rullar av tungan, beskriver vad du gör och fastnar i besökarnas minne. Kommer upp med ett coolt namn kan vara lite tufft eftersom det finns cirka 1.3 miljoner namn aktiva enbart i Sverige och 127 miljoner .com domäner enligt <https://www.domaintools.com/statistics/> just nu – men ge inte upp.

Det finns en regel som alltid gäller domännamn: Om du gillar det, reservera det.

Saker att göra innan NÄSTA STEG:

Gör lite brainstorming för att komma på ett unikt domännamn som speglar din verksamhet, webbplats eller blogg.

Gå vidare och reservera dig ett domännamn och webbhotell genom One.com <https://one.com/> (ganska enkel process, men i fall du fastnar, har jag en mer ingående förklaring här <https://www.one.com/sv/support/guides-faq#1clickwordpress>)

Steg tre

Konfigurera din WordPress webbplats

När du har köpt ditt domännamn och konfigurera ditt webbhotell, då är du på god väg!

Nu är det dags att få igång din webbplats. Det första du behöver göra är att installera WordPress på din domän.

Installera WordPress

Det finns två möjliga sätt att installera WordPress, ett mycket enklare än det andra.

One-Click installation

One-Click-installation för webbplatser som WordPress

Nästan varje tillförlitligt och väletablerat webbhotell har integrerat en One-Click-installation för WordPress, vilket gör att det går på ett snabbt och enkelt.

Om du registrerade dig med One.com <https://www.one.com> eller något annat liknande webbhotell, bör du hitta din ”One-Click-installation” i kontrollpanelen på ditt konto, hos One.com heter det ”WordPress 1-klick”.

Här är de steg du bör följa (bör vara detsamma på alla större webbhotell):

  1. Logga in på ditt webbhotell.
  2. Gå till din kontrollpanel.
  3. Välj den domän där du vill installera din webbplats.
  4. Leta efter ”WordPress”-ikonen wordpress.
  5. Klicka på knappen ”Ny installation” och WordPress installeras på din webbplats, fyll i de uppgifter som efterfrågas:

ny installation av WordPress

Manuell installation

Manuell installation (om det behövs)

Om du av någon underlig anledning (vissa webbhotell har inte en 1-klick installation för WordPress) inte har möjlighet att installera WordPress automatiskt, se denna guide:

Installera WordPress manuellt

  1. Ladda ner WordPress härifrån:  https://sv.wordpress.org
  2. Skapa en ny mapp på skrivbordet och packa upp WordPress i den
  3. Leta efter en fil som heter  wp-config-sample.php och döp om den till:  wp-config.php
  4. Nu öppnar du wp-config.php (med till exempel notepad, använd INTE ordbehandlare) söker du reda på och fyller i följande rader:
    define ( ‘DB_NAME’,’databasens_namn’); – Databasnamn (om du inte vet det, kolla de mail du fått från ditt webbhotell eller fråga webbhotellets support)
    define ( ‘DB_USER’,’användarnamn’); – Ditt användarnamn
    define ( ‘DB_PASSWORD’, ‘lösenord’); – Ditt lösenord
    $table_prefix = ’prefix’; – ett ord, använd bara a-z och understrykningstecken, t.ex. foretagsnamn_
    När du har fyllt i uppgifterna, spara filen.
  5. Nu loggar du in på ditt webbhotell med ett ftp-program t.ex. FileZilla (ladda ner FileZilla här).
    FTP-adressen är vanligtvis ftp.dindomän.se, användarnamn och lösenord är samma som du använde för att registrera dig för ditt webbhotell och laddar upp alla filer från mappen till din domän.
  6. När du har avslutat föregående steg gå till följande URL: dindomän.se/wp-admin/install.php

Detta är den sida du ska se:

bygga hemsida wordpress

Bara att fylla i formuläret och du är klar!

Pssst – om de inte har en ”1-click installation”, har du kanske valt ett dåligt webbhotell!

Att välja ett tema / mall för din webbplats

När du har installerat WordPress på din domän kommer du att se en mycket grundläggande men ren webbplats med en Exempelsida.

Men du vill inte se ut som alla andra, eller hur? Det är därför du behöver ett tema – en mall som talar om för WordPress hur din webbplats ska se ut. Se ett exempel nedan:

snygga hemsidor

Här börjar det som är roligt med WordPress: Det finns tusentals enormt professionellt utformade teman som du kan välja mellan och anpassa till en webbplats som är alldeles din egen.

Så här hittar du ett tema du gillar:

  1. Logga in på din WordPress panel
    Om du är osäker på hur, skriv du: https://dinWebbplats.se/wp-admin/(ersätt ”dinWebbplats” med ditt domännamn) och loggar in.
    Så här ser WordPress panel ser ut:hur-skapar-man-en-hemsida
  2. Hitta teman som är gratis
    När du är i panelen, har du tillgång till cirka 3900 teman som är gratis! Titta på vänster sida efter ”Utseende” och klicka sedan på ”Teman” och klicka på ”Lägg till nytt”.
    Om du vill ha något som är mer professionellt eller elegantare än vad du hittar här kan du bege dig till ThemeForest.net <https://themeforest.net/> där det finns ett stort bibliotek, över 24.000, med teman att välja på med varierande priser.
    Men innan du gör det, föreslår jag att du åtminstone försöka spendera lite tid med att söka bland de kostnadsfria teman som finns. Många av dem är faktiskt riktigt professionella och bra gjorda.
    Som ni kan se ovan, är det mycket enkelt att installera ett nytt tema för din webbplats.
    Du kan söka med specifika sökord och/eller använda filter för att hitta teman som passar din stil. Att hitta det perfekta temat kan ta ett tag, men det är det värt.
    Du bör också leta efter teman som är ”responsiva”, eftersom det betyder att de kommer att se bra ut på alla mobila enheter.
    Det är bara att använda ordet ”responsiv” som ett av dina sökord och du får en mängd förslag!
  3. Installera ett nytt tema
    När du har hittat ett tema som du vill använda installerar du det så enkelt som att klicka på ”Installera” följt av ”Aktivera”.

aktivera-wordpress-hemsida-mall

OBS: Byter du teman tas inte dina tidigare inlägg, sidor och annat innehåll bort. Du kan ändra teman så ofta du vill utan att behöva oroa sig för att förlora vad du har skapat.

Hur lägger jag till innehåll och skapa nya sidor?

Med ditt tema installerat, är du redo att börja skapa innehåll. Låt oss snabbt gå igenom några av grunderna:

Börja med att under ”Sidor” välja ”Alla sidor” och ta bort den som heter ”Exempelsida”, gör motsvarande under ”Inlägg” med det som heter ”Hej världen”.

Lägga till och redigera sidor

Vill du ha en sida för ”tjänster”, eller en ”Om mig”

  1. Titta längs sidofältet i WordPress Panel efter ”Sidor” -> ”Skapa ny”.
  2. När du har klickat, hittar du en skärm som ser ut ungefär som vad du kanske har sett i Microsoft Word. Lägg till text, bilder och annat för att bygga den sida du vill. Du kan förhandsgranska den och när du är nöjd, sparar du den.

Lägga till sidor på menyn

Om du vill att din nya sida ska läggas till i navigeringsfältet,

  1. Spara alla ändringar som du har gjort på sidan genom att klicka på ”Publicera” eller ”Uppdatera”
  2. Klicka på ”Utseende” -> ”Menyer” i sidofältet av WordPress Panel
  3. Hitta den sida som du har skapat och lägg till den i listan genom att klicka på kryssrutan bredvid den och sedan ”Lägg till i meny”. Du kan ändra ordningen på menyalternativen genom att dra ett alternativ upp eller ner i menystrukturen.

meny-hemsida-wordpress

Lägga till och redigera inlägg

Om du har en blogg på din webbplats kommer ”Inlägg” att vara nästa steg. Du kan använda olika kategorier för att gruppera likartade inlägg.

Om du vill lägga till en blogg på din webbplats, kan du använda olika kategorier och inlägg. Låt oss säga att du vill skapa en kategori som heter ”blogg”. För att göra detta lägger du till den i menyn och börja göra inlägg.

Här är vad du behöver göra:

  1. Skapa en ny kategori genom att gå till ”Inlägg -> Kategorier”
    ELLER
  2. Skapa ett blogginlägg genom att gå till ”Inlägg -> Skapa nytt”. När du har skrivit ditt blogginlägg måste du sätta rätt kategori på det, det gör du med kryssrutorna under ”Kategorier” på höger sida.

När du har skapat din kategori, lägger du helt enkelt till den i menyn, och du är i klar!

Anpassning

I det här avsnittet kommer jag att täcka en del av grunderna, saker som jag får frågor om hela tiden, som hjälper dig att justera din webbplats.

Ändra rubrik och slogan

Sidornas rubriker förklarar för användare vad din webbplats handlar om och de är också en stor del av hur sökmotorer bestämmer din ranking, så du måste se till att du har de sökord som du vill rikta in dem på (men gör det på ett naturligt sätt, skrivna för riktiga människor).

Du bör använda en unik titel på varje sida på din webbplats. Till exempel är titeln på den här sidan ”Hur du kan skapa en egen hemsida för företag eller blogg”.

(Går det inte att se det? Hålla markören över fliken längst upp i din webbläsare).

Din slogan läggs till automatiskt efter titeln på varje sida.

För att ändra webbplatstiteln och slogan på din webbplats, gå till ”Inställningar -> Allmänt” och fyll i formuläret enligt nedan:

titel-hemsidor

Inaktivera kommentarer för inlägg och sidor

Vissa webbplatser (mestadels företag & organisation) vill inte att deras besökare ska kunna lägga till kommentera på deras sidor.

Så här stänger du av kommentarer på WordPress sidor:

Gå till ”Inställningar -> Diskussion” och avmarkera ”Tillåt kommentarer på nya inlägg”

Ställ in en statisk framsida

En del som kontaktar mig säger att de är frustrerade att deras hemsida ser ut som ett blogginlägg. Du kan fixa det genom att göra din hemsida ”statisk”.

En statisk sida är en sida som inte ändras. Till skillnad från en blogg, där den senaste artikeln kommer att dyka upp på toppen varje gång, kommer en ”statisk” sida att visa samma innehåll varje gång någon kommer till platsen – som en hemsida du har designat.

För att ställa in en statisk framsida:

  1. Gå till ”Inställningar -> Läsa”
  2. Välj ”En statisk sida” som du har skapat. ”Startsida” betecknar din hemsida, ”Inläggssida” är framsidan av din blogg (om hela webbplatsen är en blogg).

Om du inte själv väljer en statisk sida kommer WordPress att ta ditt senaste inlägg och visa det som din hemsida.

Redigering av sidopanel

De flesta WordPress teman har ett sidofält på höger sida (i vissa fall är det till vänster).

Om du vill bli av med sidofältet eller ta bort objekt som du inte behöver som ”Kategorier”, ”Meta” och ”Arkiv”, som vanligtvis är meningslösa, gör du så här:

  1. Gå till ”Utseende -> Widgets” i WordPress panelen.
  2. Härifrån kan du använda ”dra och släpp” för att lägga till olika ”boxar” till sidomenyn eller ta bort objekt som du inte vill ha i sidopanelen.

Det finns också en textruta där du kan använda HTML-kod. Nybörjare?, oroa dig inte för det nu – bara att dra och släppa element som du vill ha i sidomenyn.

Installera tilläggsprogram för att få ut mer av WordPress

Vad är ett tilläggsprogram? (plugins på engelska)

”Plugins” är tillägg som är byggda för att utöka funktionerna i WordPress, lägga till nya funktioner som inte är inbyggda.

De är genvägar till att få din webbplats att göra vad du vill, utan att behöva bygga funktionen från grunden.

Du kan använda tilläggsprogram för att göra allt från att lägga till fotogallerier och registreringsformulär till att optimera din webbplats och skapa en butik på nätet.

Hur installerar jag ett nytt tillägg?

För att installera en plugins, gå till ”Tillägg -> Lägg till nytt” och börja helt enkelt söka. Börja med att ta bort tillägget som heter ”Hello Dolly”.

Tänk på att det finns över 45.000 olika fria tilläggsprogram <https://wordpress.org/plugins/>, så du har en hel del att välja på!

Installationen är enkel – när du hittar en plugin du vill använda, klicka på ”Installera nu”.

MEN – innan du börjar installera varenda en, föreslår jag att du läser den här artikeln:  7 saker du behöver veta om hur du använder WordPress plugins <https://www.wpexplorer.com/using-wordpress-plugins/>.

För att spara tid, har jag sammanställt en lista över några av de mest populära och användbara plugins som jag och andra webmasters använder:

Naturligtvis är detta bara toppen av ett isberg! Här är en lista över de 100 mest använda plugins för WordPress enligt GoDaddy <https://www.godaddy.com/garage/top-100-wordpress-plugins/>

Grattis – du är redo att visa upp din sida!

Om du har följt stegen i den här guiden, bör du nu ha ett fullt fungerande hemsida byggd med WordPress! Det var inte så svårt, eller hur?

Jag hoppas att du tycker att  den här WordPress-guiden är användbar.

Sist men inte minst.

Om du tycker att min guide var användbar, vänligen dela min sida. Det håller mig motiverad att hålla all information om hur du skapar en hemsida med WordPress up-to-date och korrekt.